Kysané zelí

 Publikoval  Recepty
Lis 062014
 

Kdo by neznal kysané zelí. Doma ho přímo zbožňujeme a dopřáváme si ho na tisíc způsobů 🙂 Předloni jsem vyzkoušel domácí výrobu a byli jsme hodně nadšeni. Přináším Vám proto zde recept na podomácku připravené kysané zelí.

20 kg bílého zelí
220 g cibule
300 g soli
30 g kmínu (celý)

Zelí jsem letos kupoval opět v Malých Hošticích ale oproti minule již nakrouhané (krouhanka). Cena za kilogram je 10,- kč oproti 5-ti korunám za zelí vcelku. Za tu námahu při krouhání to ale stojí.

Zelí dobře promícháme s cibulí, solí a kmínem a plníme do kameninové nádoby. Zelí musíme při plnění do nádoby pořádně pěchovat, aby se vytlačil přebytečný vzduch. Pozor, neplníme až po okraj! Zelí během kvašení nabývá na objemu. Nádobu uzavřeme víkem a zalijeme vodou pro utěsnění. Necháme kvasit 4 týdny při pokojové teplotě. Poté ho přeneseme do chladu. Zelí musí být neustále pod vodou. Pokud chybí, svaříme 1 litr vody s 10 gramy soli, necháme vychladnout a zalijeme.

Zobrazeno: 22 krát