Lis 062014
 

Rychlejší varianta výroby kysaného zelí v domácích podmínkách. K výrobě nepotřebujete žádné speciální kameninové nádoby. Postačí Vám pouze (třeba i použité) šroubovací zavařovací sklenice. Další výhodou je, že můžete dělat v malém množství různé speciály (česnekové, mrkvové, …).

Nakrouhané zelí dobře promícháme s ingrediencemi (můžeme přidat česnek nakrájený na čtvrtky, mrkev nastrouhanou nahrubo,…) plníme do zavařovacích sklenic (šroubovacích) – maximálně do 3/4. Sklenice zavřeme (stačí lehce rukou), dáme na plech (kdyby přece jen jsme naplnili moc a šťáva vytekla) a překryjeme hadrem (kvašení musí probíhat bez přístupu světla). A necháme kvasit v kuchyni. Já to mám na zemi u radiátoru. Za cca 3 týdny máme výborné kysané zelí.

Nezapomeneme, že zelí musíme při plnění do nádob pořádně pěchovat, aby se vytlačil přebytečný vzduch.

 

Zobrazeno: 20 krát