Led 142021
 

Pokud jste vyzkoušeli vyrobit domácí šunku, pak víte, že se jí žádná z obchodu nevyrovná. V předchozím receptu jsem si ukázali jak na výrobu šunky z krájeného masa, dnes to zkusíme z jednoho kusu.

Ingredience:

1 kg vepřového masa (kýta)
100 – 150 ml vody
20 – 25 g pragandy (může být 50:50 se solí)

Pragandu rozpustíme ve vodě. Vzniklou směs pak nastřikujeme do masa. Ideální je stříkačka s nakládací jehlou. Jehlu zapíchneme hluboko do masa, část směsi stříkneme. Jehlu trochu povytáhneme a znovu stříkneme. Takhle, kousek po kousku, nastříkneme celé maso. Maso pak necháme uležet v lednici, ideálně dva dny. Během této doby maso obracíme a třeba i trochu prohněteme. Po dvou dnech maso vložíme do šunkovaru (nezapomeneme na mikrotenový sáček) a pořádně stlačíme.

Šunku vaříme ve vodě 75 – 80°C po dobu hodinu, hodinu a čtvrt. Poté je třeba formu co nejrychleji zchladit (ve vodě) a pak ještě vychladit přes noc v ledničce. Teprve potom šunku vyndáme ze šunkovaru a můžeme konzumovat.

Zdroj: https://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sunku-z-jednoho-kusu-masa

Zobrazeno: 274 krát