Domácí šunka

 Publikoval  Recepty
Led 202020
 

Recept na výrobu domácí šunky (je potřeba použít šunkovar).

Ingredience:

1 kg vepřové kýty
100 ml vody
25 g pragandy (může být 50:50 se solí)
2 čajové lžičky medu

Maso nakrájíme na kousky, některé drobné, některé velké. Někdo místo drobných kousků část masa pomele. Přidáme ostatní ingredience a směs 30 minut mícháme v kuchyňském robotu na nejmenší rychlost nebo rukama řádně promícháme a prohněteme. Poté necháme směs odležet v chladničce minimálně den, ideálně dva.

Formu poté vyložíme mikrotenovým sáčkem, naplníme směsí, vymačkáme vzduch, překryjeme zbytkem mikrotenového sáčku, uzavřeme a víko přitlačíme dostatečnou silou.

Poté ji vložíme do hrnce z ohřátou vodou a vaříme při teplotě 75 – 80 C hodinu a půl. Pak formu zchladíme ve studené vodě a dáme minimálně přes noc chladit. Teprve potom šunku z formy vytáhneme a můžeme konzumovat.

 

Zobrazeno: 9 krát