Jelikož přibývá lidi, kteří mně žádají o recept na nízkosacharidové jídlo, rozhodl jsem se, že udělám foto recept a všechny budu odkazovat sem. V prvé řadě chci ale upozornit, že v žádném případě nebude fungovat teorie typu: udělám si jídlo podle Markova receptu a budu hubnout jako on. Takhle to určitě fungovat nebude. Není to totiž jen o jídle. Musí se dodržovat i určité zásady, které kdybych chtěl zde popsat, nikdy si nevzpomenu na všechny, které jsou v knize. A opisovat celé kapitoly zde nehodlám :-). Takže tenhle recept je spíš pro lidi, kteří mají knihu přečtenou, ví co mají dodržovat a jíst a akorát chtějí vědět „jak to dělám já“.
Je to recept na masovou směs s luštěninami, kterou já interně nazývám „šlichta“. Ne snad proto, že by to tak chutnalo :-). To opravdu ne. Pouze mně to napadlo když jsem tom s někým mluvil a potřeboval jsem zkrátit ten dlouhý název. No posuďte sami: masová směs s luštěninami. Není to hloupý název? Není šlichta mnohem lepší? 🙂
Takže k receptu:
Budeme potřebovat půl kila čočky a půl kila směsi fazolí, hrachu, cizrny, sójových bobů nebo jakékoliv jiné luštěniny. Luštěniny přebereme a dáme den předem namočit (kromě čočky, tu nenamáčím vůbec). Druhý den vodu slijeme, luštěniny, včetně čočky, propláchneme a uvaříme (každou zvlášť samozřejmě). Konkrétně zde mám sójové boby, fazole a cizrnu.
Maso (1 kg vepřové, hovězí, drůbeží, …) omyjeme a očistíme (okrájíme) od tuku, blan, atd.
Poté maso nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky.
Vložíme do misky, osolíme, okořeníme, přidáme česnek, bylinky, zakápneme olejem, pořádně promícháme (nejlépe rukou) a necháme chvíli v lednici odležet. Všechny ingredience dáváme podle vlastní chuti.
Mezi tím očistíme dvě větší cibule, nakrájíme je (nemusí být na extra jemno) a na pánvi osmažíme do hněda. Ale pozor ať ji nespálíme!
Pak přidáme maso a zprudka osmažíme.
Zalijeme trochou vody a necháme dusit do měkka.
Před koncem já dávám ořechy (domácí vlašské i kupované solené arašídy). Pokud někdo nemá, nebo mu ořechy v jídle nechutnají, nechť je tam nedává :-).
Krátce podusíme a stáhneme z ohně.
Směs přesypeme do velkého kastrolu a přidáme luštěniny. Já dávám nejdříve čočku a směs luštěnin postupně přisypávám podle toho aby byl ve finální směsi dostatek masa. Prostě aby to nebylo samá luštěnina a jen sem tam maso.
Krátce prohřejeme a dochutíme. Někdy dávám pasírovaná rajčata, někdy nechám jen tak „na sucho“. Záleží na co mám chuť.
Hotovou směs naplníme do předem připravených krabiček a po vychladnutí zmrazíme. Já používám prázdné krabičky od pasírovaných rajčat (500 g) nebo od džusů (1 litr). Menší krabička je pro mně porce akorát na jeden den. Větší pak na dva.
Tak tohle je recept, který s mírnými obměnami dělám skoro od začátku mé „diety“. Funguje skvěle a za půl roku se mi tohle jídlo ještě nepřejedlo.
Hmotnosti všech ingredience jsou pouze orientační. Já to „bouchám“ dnes už jen tak od boku. To stejné je u ochucení – koření, bylinky, atd…
Tak přeji dobrou chuť a hodně zábavy při hubnutí.
Marek.
Zobrazeno: 402 krát