Recept na výrobu domácí šunky (je potřeba použít šunkovar).
Ingredience:
1 kg vepřové kýty
100 ml vody
25 g pragandy (může být 50:50 se solí)
2 čajové lžičky medu
Maso nakrájíme na kousky, některé drobné, některé velké. Někdo místo drobných kousků část masa pomele. Přidáme ostatní ingredience a směs 30 minut mícháme v kuchyňském robotu na nejmenší rychlost nebo rukama řádně promícháme a prohněteme. Poté necháme směs odležet v chladničce minimálně den, ideálně dva.
Formu poté vyložíme mikrotenovým sáčkem, naplníme směsí, vymačkáme vzduch, překryjeme zbytkem mikrotenového sáčku, uzavřeme a víko přitlačíme dostatečnou silou.
Poté ji vložíme do hrnce z ohřátou vodou a vaříme při teplotě 75 – 80 C hodinu a půl. Pak formu zchladíme ve studené vodě a dáme minimálně přes noc chladit. Teprve potom šunku z formy vytáhneme a můžeme konzumovat.
Zdroj: https://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sunku
Zobrazeno: 122 krát