Nedávno jsem zde zveřejnil dva recepty na jitrocelový sirup (první a druhý), který je vynikající podpůrnou léčbou a samozřejmě i prevencí při nemocech z nachlazení, kašli a zánětu průdušek a zahlenění dýchacích cest. Minimálním obsahem alkoholu (ve druhém případě dokonce alkohol není vůbec) jsou tyto sirupy vhodné hlavně pro děti. Dnes přináším „lék“ pro dospělé – Jitrocelový likér.
Po první várce Jitrocelového likéru, která obsahovala pouze jitrocel, líh, vitamín C a cukr, jsem se rozhodl, že přidám i další zdraví prospěšné bylinky. Jitrocel však v receptu jednoznačně převažuje. Zde je recept:
Nejprve si vyrobíme bylinkový macerát:
list jitrocele (zmrazený)
plod šípku (sušený) – pro lepší maceraci nakrájený
list kopřivy (sušený)
list oregana (sušený)
list (nať) kotvičníku (sušený)
list meduňky (sušený)
Vše dáme do sklenice a zalijeme alkoholem. Ideálně čistý líh konzumní 80%. Já jsem použil pálenky, které jsem měl doma. Sklenici zavřeme a necháme minimálně tři týdny macerovat v teple (na kuchyňské lince). Čas od času promícháme. Všechny bylinky jsem dával jen tak od oka a lihu tolik aby byly zalité cca 2 cm pod hladinou.
Když máme macerát hotový, slijeme ho, přecedíme a bylinky přes plátýnko vymačkáme. Kdo chce mít likér krásně průhledný (nezakalený), může scezený macerát přefiltrovat. Já jsem ho nechal tak.
Do macerátu pak přidáme podle chuti kyselinu askorbovou (čistý vitamín C) a invertní cukr. Pokud nemáte postačí obyčejný ale bude se Vám to hůře rozpouštět. Ještě je vhodné, pokud jste použili 80% líh, likér naředit na přijatelnou sílu.
Vše důkladně promícháme a můžeme okamžitě užívat – stačí jeden malý panák denně jako prevence 🙂 Ovšem nezapomeňte, že je to alkohol a ten za volant nepatří.
Zobrazeno: 1047 krát